Tiedustelut:
050-5099801

Keittiösuunnitelma

Fiksusti toteutettu keittiö on toimiva ja suunniteltu loogisessa järjestyksessä. Jo keittiösuunnitelmaa tehdessä keittiö tulisi jakaa eri vyöhykkeisiin, jolla on iso merkitys keittiön käytettävyyden kannalta. Fiksusti toteutetussa keittiössä kaikilla on oma paikkansa ja turhalta edestakaisin kävelyltä säästytään. Tätä ei ehkä päivittäisessä käytössä huomaa ja vanhoihin tapoihin tottuneena tätä ei osaa edes ajatella - mutta vuositasolla tämä tulee säästämään myös paljon energiaa keittiön käyttäjältä.

 

Nauti tekemisestä - iloitse toimivuudesta

 

Usein käytettävät tavarat tulisi säilyttää helposti saatavilla olevissa vetolaatikoissa lähellä työpistettä, sekä heti pöytä levyn alla olevassa ensimmäisessä laatikossa.Harvemmin käytetyt tavarat tämän tilan ylä- tai alapuolelle. Harvoin käytetyt tavarat sijoitetaan yläkaappien yläosaan ja alakaappien alimpiin osiin.

Hyvän keittiösuunnittelun perustana on tuntea keittiössä tapahtuvat toiminnot ja säilytystarpeet. Eri toimintoja helpottamaan on erilaisia kaappiratkaisuja. Esimerkiksi alakaapeissa kokonaan ulosliukuvat laatikot tuovat kaikki tavarat helposti esille otettaviksi. Paras hyöty laatikoista saavutetaan, kun laatikot sisustetaan käyttötarpeen mukaisilla lisätarvikkeilla.

 

Eri toimintojen mukaan sisustettujen kaappien sijoittelulla on suurta merkitystä siihen, miten työt sujuvat keittiössä. Alueiden sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota.

 

 

 

Keittiövyöhykkeet

 

Blumin Dynamic Space - tilankäyttöjärjestelmä jakaa keittiön toiminnot viiteen vyöhykkeeseen; elintarvikkeiden varastointi, tavaroiden varastointi, puhdistus, työskentely ja ruuanlaitto.

 

Oikein suunnitelluilla kalusteilla ja niiden oikealla sijoittelulla pystyt hyödyntämään käytettävissä olevan tilan tehokkaasti ja työskentelysi keittiössä helpottuu. Dynamic Space auttaa keskittymään tärkeisiin näkökulmiin keittiösuunnittelussa ja varustevalinnoissa:

- Tehokkaan ja riittävän varastointitilan suunnittelu ƒ

- Keittiövyöhykkeen suunnittelu ƒ

- Hyllyjen käytön välttäminen alakaapeissa ƒ

- Kokonaan ulostulevien laatikostojen valinta

 

Elintarvikkeet

Tämä keittiöalue sisältää tyypillisiä kodin ruokaaineita, kuten jauhot, riisi, makaroni, säilykkeet, kylmätuotteet

Varastointi

Tällä alueella varastoidaan laseja, lautasia ja ruokailuvälineitä.

Puhdistus

Tämä ”märkä tila” sisältää jäteastiat, kodin puhdistustarvikkeet, kuivauskaapin, astianpesukoneen ja altaat

Työskentelyalue

Tämä on tärkein työalue keittiössä. Täällä tapahtuu suurin osa valmistelutöistä. Keittiövälineet, pienkoneet, mausteet jne. on tärkeää olla helposti esille otettavissa.

Ruuanlaitto

Tässä keittiön osassa ovat liesi, mikro, liesituuletin sekä kattilat ja pannut.

 

 

 

 

 

 

 

Lähde: Hahle

Keittiö jossa ei ole selkeitä alueita Kävelyä 264m päivässä, eli n. 1927km 20:n vuoden aikana.
Tilankäyttöjärjestelmällä suunniteltu keittiö Kävelyä 210m päivässä, eli n. 1530km 20:n vuoden aikana. Säästö 387km (20%)